דמיינו עולם שבו ידע היה נעול ונגיש רק למעטים נבחרים. ובכן, במשך מאות שנים זו הייתה המציאות. אוריינות, כלומר היכולת לקרוא ולכתוב הנחשבת למיומנות בסיסית כל כך כיום, הייתה בעבר זכות נדירה השמורה בעיקר לאליטה, וסימלה כוח ומעמד חברתי.
היום, למרבה המזל, דברים השתנו. השכלה הפכה נגישה יותר ואוריינות נפוצה עוד יותר. אך האם אוריינות בסיסית לבדה מספיקה כדי להבטיח הצלחה בעולם האקדמי המודרני?
התשובה היא לא. נכון להיום השכלה גבוהה דורשת הרבה יותר מהיכולת לקרוא ולכתוב, היא דורשת אוריינות אקדמית.
אוריינות אקדמית אינה מסתכמת בפענוח מילים על דף או משפטים על צג. היא מקפלת בתוכה את היכולת לקרוא, לפרש ולנתח מגוון סוגי טקסטים ולנסח מסרים מורכבים ביעילות. אוריינות אקדמית פירושה לחשוב באופן ביקורתי כדי לנווט במידע רב וללמוד באופן עצמאי. זוהי היכולת לבנות טיעונים מנומקים היטב, לסכם, לפרט, להשוות, לשלב ולהצליב בין מגוון מקורות ולתקשר רעיונות בדיבור ובכתיבה בצורה בהירה ומשכנעת.
מהי אוריינות אקדמית?
ג'ים קאמינגס, פרופסור באוניברסיטת אונטוריו שבקנדה, מציע מסגרת להבנת אוריינות אקדמית. לפי קאמינגס זוהי יכולת להבין מושגים מופשטים, ליצור אוצר מילים גדול ולהכיר מבנים דקדוקיים מורכבים הנמצאים לעיתים קרובות בטקסטים ובדיונים אקדמיים.
זוהי חשיבה מסדר גבוה יותר באמצעות שפה. אוריינות זו כרוכה בניתוח ביקורתי, בסינתזה, הערכה ופתרון בעיות בהקשרים אקדמיים. זוהי היכולת להשתמש בשפה לרכישת ידע חדש, לצורך גיבוש רעיונות והבעתם - למשל בחיבורים, במצגות ובדיונים. זוהי הבנה כיצד השפה עצמה פועלת והיכולת לתפעל את השפה ביעילות למטרות אקדמיות.
מדוע אוריינות אקדמית כה חשובה?
מכיוון שהיא הבסיס להצלחה בלימודים ובאקדמיה - ללא שליטה באוריינות ברמה גבוהה, אפילו התלמיד בעל המוטיבציה הגבוהה ביותר עשוי למצוא את עולם האקדמיה קשה לניווט. אוריינות מאפשרת להבין טקסטים מורכבים, טרמינולוגיה מיוחדת, היא מאפשרת לתלמידים ולסטודנטים לזהות רעיונות עיקריים, להבחין בין עיקר לטפל ולתפוש מושגים קשים. היא הבסיס להשתתפות פעילה בדיונים, בניסוח מחשבות בצורה ברורה, להגיב לטיעונים של אחרים ולזהות טיעוני כזב. בזכותה ניתן לכתוב עבודות אקדמיות, סמינריונים, מחקרים, לנמק ולתרום להתפתחות המדע.
מאחר שאוריינות תורמת להצלחה בעבודה ובקריירה - תקשורת יעילה נמצאת בבסיס של רוב המקצועות. בעלי אוריינות אקדמית מפותחת ניחנים בחשיבה ביקורתית, ביכולת להעריך מצבים, לשאול את השאלות הנכונות, לפתור בעיות מורכבות, לספק פתרונות יצירתיים, לחשוב מחוץ לקופסא, להתמודד עם משימות מאתגרות ולקבל החלטות מושכלות - כל אלו הן יכולות שמעסיקים מעריכים ומחפשים בעובדים.
מפני שאוריינות אקדמית חיונית להתפתחות האישית - חשיבה עצמאית וביקורתית, הטלת ספק בהנחות, יכולת גיבוש רעיונות מקוריים, להעריך מקורות שונים וסקרנות - כל אלו מאפשרים לבצע החלטות אישיות נכונות, להתפתח ולגדול, להכיר נקודות מבט מגוונות, להבין בתחומי ידע מגוונים ולהרחיב את האופקים.
אוריינות אקדמית היא אפוא יותר ממיומנות - היא נכס רב עוצמה המטפח הצלחה בלימודים, בקריירה ובצמיחה אישית. בלעדיה, אנשים עשויים להתקשות להתקדם לא רק באקדמיה אלא גם מחוצה לה.
אוריינות אקדמית במרכז האקדמי שערי מדע ומשפט
שילוב בין ידע לבין מיומנויות המובילים להצלחה אקדמית ומקצועית
אנו במרכז האקדמי שערי מדע ומשפט מכירים בכך שאוריינות אקדמית היא אבן הפינה להצלחה אינטלקטואלית, אקדמית, אישית ומקצועית. זו הסיבה שאנו משלבים אותה בתוכניות לימודים שונות. שילוב מיומנויות אורייניות מבטיח שהסטודנטיות והסטודנטים שלנו יפתחו את הכישורים הדרושים למצוינות בהשכלה גבוהה ומעבר לה.
- לימודי אוריינות אקדמית בתוכנית "מטרה"
במרכז האקדמי שערי מדע ומשפט תוכנית מטרה היא יוזמה ייחודית המשלבת הקניית ידע אקדמי עם פיתוח מיומנויות קריטיות להצלחה בלימודים ובקריירה. מטרת התוכנית היא להבטיח הכנה מיטבית לסטודנטים כבר מתחילת לימודיהם, תוך הדגשת מיומנויות חשיבה ביקורתית ויכולות אנליטיות.
התוכנית מבוססת על שיטת HOTS – Higher Order Thinking Skills, המיושמת במוסדות מובילים בעולם, והיא כוללת למידה אקטיבית ורציפה, פיתוח חשיבה יצירתית ושילוב רכיבים מנטאליים ויישומיים כחלק בלתי נפרד מהלימוד האקדמי.
- אוריינות אקדמית בתוכנית "מטרה" במסגרת תואר ראשון בניהול מערכות בריאות וכן במסגרת תואר ראשון במדיניות ציבורית ממשל ומשפט B.A- התוכנית מקנה לסטודנטיות ולסטודנטים ידע, מיומנויות וכלים לקריאה וניתוחח טקסטים אקדמים ומדעיים, מפתחת את יכולת החשיבה הביקורתית ומשכללת את יכולת הכתיבה האקדמית תוך שילוב כלי בינה מלאכותית. לחצו למידע על מסלול ניהול מערכות בריאות
- אוריינות אקדמית בתוכנית "מטרה" במסגרת תואר ראשון במשפטים - תוכנית "מטרה" לסטודנטיות ולסטודנים ללימודי משפטים נפרשת לאורך כל תקופת הלימודים, מהשנה הראשונה ועד לסיום התואר. התוכנית משכללת את יכולות הכתיבה האקדמית, מפתחת את מיומנויות הלמידה במשפטים, משפרת את כושר ניסוח מסמכים משפטיים, משפרת את יכולת פתרון הבעיות, ניהול זמן, תעדוף משימות, משפרת את היכולת להצליח במבחני הלשכה ועוד. לחצו למידע על מסלול תואר ראשון במשפטים
2. לימודי אוריינות אקדמית במסגרת מכינה 30 ומעלה
מיומנויות אוריינות אקדמיות נלמדות בהרחבה גם בתוכנית המכינה לבני 30 פלוס. במסגרת המכינה המרוכזת לומדים כתיבה אקדמית, מחזקים מיומנויות מחקר, חשיבה ביקורתית, בניית טיעונים, חיפוש מידע, שילוב מידע ממקורות רבים, משפרים את החשיבה הכמותית, משייפים את כושר בניית חיבורים וכתיבת טקסטים, ציטוט ממקורות והצגת רעיונות ומתנסים הלכה למעשה בניתוח של טקסטים אקדמיים, מדעיים ומחקריים.
אז אם אתם בני 30,40, 50 ומעלה, חולמים על תואר אקדמי אך לא עומדים בתנאי הקבלה הירשמו למכינה 30 +
רכשו מיומנויות אוריינות אקדמית בד בבד עם שיפור נתוני הכניסה שלכם לאקדמיה
זה הזמן להשקיע בעתיד שלכם