מאמרים כלליים >> תקופת מבחנים – כך נעבור בשלום את תקופת הבחינות

תקופת מבחנים – כך נעבור בשלום את תקופת הבחינות

סטודנטים וסטודנטיות משקיעים זמן רב בלימודים ועליהם להשתתף בקורסים השונים במכללה כדי לרכוש ידע וכלים ולפתח מיומנויות שונות. בסיום הסמסטר מתחילה תקופת הבחינות באקדמיה, וידוע לכול כי תקופת המבחנים מלחיצה מאוד את הסטודנטים, ורבים מהם חווים תחושת חרדה, עומס ולחץ מתיש.

רבים מהסטודנטים חוששים מכישלון בבחינות, מהעומס הרב המוטל עליהם בתקופת הבחינות ומאי יכולת להביא את הידע לביטוי במבחן עצמו, למרות ההשקעה בלימודים. לכן, חשוב להבין כיצד ניתן לצלוח בשלום את תקופת המבחנים באקדמיה ולהפחית סטרס וחרדה, וכך ניתן להשיג ציונים גבוהים יותר ולמקסם הצלחה במבחנים החשובים באוניברסיטה או במכללה האקדמית.

החוכמה שבדיעבד - איך יכולנו להתכונן יותר טוב?

במבט לאחור קל יותר לנתח את הסיטואציה ולהסיק מסקנות כיצד לשפר את הלמידה ולעבור בשלום את תקופת הבחינות. באופן כללי, סטודנטים המשיבים על השאלה כיצד הם יכלו להתכונן טוב יותר לתקופת המבחנים באקדמיה נוטים להצביע על הגורמים הבאים:

  • ארגון זמן לקוי ותכנון לו"ז ללמידה בצורה לא יעילה.
  • דחיינות.
  • עיכוב באיסוף החומרים הנדרשים למבחן.
  • לימודים בשעות הערב כאשר עייפים והמוח מתקשה לזכור מידע, לשנן, לנתח ולהבין את החומר הנלמד.
  • סביבת לימודים לקויה ושאינה מתאימה, למשל ללמוד בסלון או בבתי קפה.
  • הסחות דעת שפגמו בכושר הריכוז ובלמידה למבחנים, למשל גלישה ממושכת ברשתות החברתיות, שימוש תכוף בסמאטרפון שלא לצורכי למידה, טלוויזיה וכד'.
  • בילויים על חשבון לימודים, בדרך כלל בגלל לחץ חברתי מהסביבה הקרובה.
  • תזונה לקויה וחוסר בשעות שינה.
  • מרתון לימודים בלילה לפני המבחן החשוב.
  • למידה רציפה במשך שעות ארוכות ללא הפסקות.
  • למידה לא פרקטית למבחנים, לדוגמה התמקדות בנושאים הקלים והפחות רלוונטיים שאינה משאירה זמן ללמוד את הנושאים החשובים והמרכזיים בחומר הלימוד.

כאשר מנתחים את הסיבות עליהן מצביעים הסטודנטים מגלים כי המכנה המשותף הוא קושי בניהול הזמן לקראת תקופת המבחנים בסיום הסמסטר, ובנוסף סטודנטים רבים אינם נערכים נכון לקראת התקופה המלחיצה והמאתגרת לקראת המבחנים המסכמים.

בתוך כך, חשוב לזכור כי קיימת תופעה של חרדת בחינות, זו תופעה מוכרת ונפוצה יחסית מאחר שלפי מחקרים עדכניים עולה כי 25% מהסטודנטים שלומדים לתואר ראשון באקדמיה מתמודדים עם חרדה משמעותית בתקופת הבחינות. כדאי לדעת כי יש פתרונות מקצועיים לטיפול בחרדת בחינות, ובמקרים הקלים ניתן ללמוד ולתרגל כלים יעילים להרפיה ורוגע, ובמקרים החמורים יותר ניתן לעבור טיפול CBT או טיפול מותאם אישית בשיטה אחרת.

תקופת המבחנים במוסדות להשכלה גבוהה

סטודנטים שנרשמים ללימודים באקדמיה יודעים מראש כמה זמן הסמסטר נמשך ומתי מתחילה תקופת הבחינות. באופן כללי, לומדים סמסטרים 2 בשנה אקדמית אחת, כאשר בשערי מדע ומשפט לומדים בחלק מהמסלולים גם סמסטר קיץ (סמסטר שלישי), ובסיום כל סמסטר מתחילה תקופת הבחינות שנמשכת בין חודש עד חודשיים.

בתקופת הבחינות במוסדות להשכלה גבוהה לא מתקיימים לימודים רגילים כדי לאפשר לסטודנטים להתכונן היטב למבחנים המסכמים. מאחר שהציון במבחנים בסוף הסמסטר מהווה חלק גדול ועיקרי בציון הקורס – יש להתכונן היטב לכל מבחן ומבחן, וחשוב מאוד ללמוד כיצד לנהל נכון את הזמן על מנת להצליח בבחינות ולהוציא ציונים גבוהים ככל האפשר.

כיצד לנהל נכון את הזמן בתקופת המבחנים?

ניהול זמן הוא תהליך מודע לתכנון ולארגון הזמן כאשר נדרשים לבצע משימות ופעולות שונות, וכאשר מנהלים נכון וביעילות את הזמן מגבירים את הפרודוקטיביות. לכן, מומלץ לכל הסטודנטים והסטודנטיות שלומדים במוסדות להשכלה גבוהה ללמוד כיצד לנהל נכון את הזמן שלהם בתקופת המבחנים באקדמיה. יש גישות שונות לניהול זמן מיטבי, ובאופן כללי יש להתחיל בהגדרה נכונה ומדויקת של המטרות, למשל למידה למבחני הסמסטר, להשקיע קודם כל בנושאים החשובים והמרכזיים, להקצות זמן ללמידה, להקפיד על הפסקות יזומות לצורך התרעננות ומנוחה קלה, לוותר על בילויים ולהימנע מהסחות דעת.

כדי לנהל נכון וביעילות את הזמן בתקופת המבחנים כדאי להכיר את הטכניקות והתוכניות לניהול זמן הבאות:

הגדרת מטרות לטווח קצר וארוך – חשוב לקבוע ולהגדיר נכון מטרות ומשימות למידה לטווח קצר ולטווח הארוך, לדוגמה השבוע הראשון יוקדש לאיסוף חומרים למבחן, קריאה ראשונית של חומרי הלימוד וכדומה, ומטרות לטווח הארוך יכולות להיות חזרה על חומרי הלימוד לאחר מספר ימים, קבוצת למידה, סימולציות, פתרון מבחנים משנים קודמות וכו'.

רשימת מטלות לקראת תקופת המבחנים – מומלץ להכין טבלה באקסל או על דף ריק ולקבוע מטלות ברמה היומית והשבועית כדי להגיע מוכנים למבחנים המסכמים. ניתן לנהל יומן ולרשום לכל יום משימה מסוימת או מטלת לימודים כזו או אחרת כדי ללמוד את כל הנושאים הנדרשים ולהגיע מוכנים למבחן.

להדפיס את לוח המבחנים ולהכין לו"ז ללמידה – כדאי לתלות במקום בולט את לוח המבחנים ולארגן לוח זמנים יעיל ללמידה, לתרגול ולחזרות. כדאי לרדת לרזולוציה מדויקת ולקבוע לכל יום נושאי לימוד ספציפיים, בהתאם לזמן הלמידה הקיים בין מבחן אחד לאחר.

לחלק את חומרי הלימוד למקטעים – חשוב לחלק מראש את חומרי הלימוד למקטעים כדי להספיק ללמוד היטב לקראת המבחן הבא, וחשוב לזכור כי יש רק מספר ימים בין בחינה אחת לשנייה.

הפסקות יזומות – המומחים ממליצים לעשות הפסקה יזומה של עשר דקות לפחות בכל שעה, וכך לומדים טוב יותר ופחות מתעייפים ומאבדים ריכוז.

להימנע מהסחות דעת – חשוב לארגן סביבת לימודים נוחה ויעילה, ללא הסחות דעת. את הטלפון הנייד כדאי לשים על השתק וכדאי לסגור את כל החלונות הפתוחים במחשב כדי שלא לבזבז זמן בגלישה ובבילוי ברשתות החברתיות.

להימנע מלמידה בשעות מאוחרות ובלילה לפני המבחן – את ההכנות לקראת המבחן כדאי לסיים בערב שלפני הבחינה, ויש להימנע מלמידה בשעות הערב כאשר המוח עייף ומתקשה ללמוד. כמו כן, חשוב להימנע מלמידה כל הלילה לפני המבחן.

לסיכום, חשוב ללמוד כיצד לנהל נכון את הזמן לפני תקופת המבחנים וכך ניתן להשיג ציונים גבוהים יותר ולהפחית מתח ולחץ נפשי.

מתעניינים?
* בשליחת טופס זה אני מאשר/ת לחזור אליי עם מידע נוסף בתחום הלימודים. עוד >> *הנני מאשר/ת לחזור אליי עם מידע נוסף בתחום הלימודים, ומסכים/ה כי המוסד יפנה אליי באמצעי הפרסום הדיגיטליים וכן בשיחת טלפון למספר הטלפון שלי במטרה להתקשר עמי בעסקה, גם אם מספר הטלפון שלי רשום במאגר להגבלת פניות שיווקיות של הרשות להגנת הצרכן, ומבלי שהסכמה זו תעיד על הסכמה מצדי לביצוע עסקה עם המוסד.



מתעניינים?
* בשליחת טופס זה אני מאשר/ת לחזור אליי עם מידע נוסף בתחום הלימודים. עוד >> *הנני מאשר/ת לחזור אליי עם מידע נוסף בתחום הלימודים, ומסכים/ה כי המוסד יפנה אליי באמצעי הפרסום הדיגיטליים וכן בשיחת טלפון למספר הטלפון שלי במטרה להתקשר עמי בעסקה, גם אם מספר הטלפון שלי רשום במאגר להגבלת פניות שיווקיות של הרשות להגנת הצרכן, ומבלי שהסכמה זו תעיד על הסכמה מצדי לביצוע עסקה עם המוסד.

כניסת סטודנט כניסת מרצה