מאמרים כלליים >> איך משתמשים בבינה מלאכותית?

איך משתמשים בבינה מלאכותית?

מה שפעם נראה כמו דבר השמור לסרטי המדע הבדיוני הפך לכלי רב עוצמה המוטמע עמוק במרקם חיי היום יום שלנו. כלי זה לא רק משנה תעשיות מקצה לקצה, כי אם מחולל מהפכה באופן שבו אנחנו חושבים, פועלים, יוצרים וגם לומדים. אנחנו מדברים כמובן על בינה מלאכותית.

טכנולוגיות בינה מלאכותית (AI - Artificial Intelligence) מחקות את האינטליגנציה האנושית ומפגינות יכולות למידה, קבלת החלטות ופתרון בעיות מרשימות, והשאלות העולות הן לא האם הבינה המלאכותית תשפיע על עתידנו, אלא עד כמה, באיזו היקף ואם היא כבר כאן אז איך משתמשים בבינה מלאכותית לתועלתינו?

בינה מלאכותית בעולם העסקי וגם…בחיי היום יום

כבר היום בינה מלאכותית מסייעת באבחונים רפואיים מצילי חיים, ממזערת שיבושים בשרשראות אספקה, חוזה התנהגות של צרכנים, מאפשרת התאמת מסרים אישית ומונעת הונאות במערכות פיננסיות שיכולות לזעזע את הכלכלה העולמית. ה-AI שולט במה שנראה בפיד שלנו ברשתות החברתיות וגם מניע מכוניות אוטונומיות. בתחום של שירות לקוחות צ'אטבוטים מבוססי בינה מלאכותית מספקים תמיכה מיידית ללקוחות מסביב לשעון ומשפרים את שביעות רצונם תוך הפחתת עלויות תפעול, והבינה המלאכותית גם יוצרת אמנות בשניות ומלחינה מוזיקה. ארגונים רותמים בינה מלאכותית לניתוח נתונים, והופכים בעזרתה כמויות אדירות של מידע לתובנות ניתנות לפעולה. תובנות אלו מאפשרות לחזות מגמות, להתייעל ​​ולקבל החלטות אסטרטגיות. כך למשל:

  • סרטונים שנוצרו בכלי בינה מלאכותית מאפשרים לעסקים, יוצרי תוכן ומפרסמים לייצר פיצ'רים באיכות מקצועית, ללא שחקנים אנושיים וללא ידע מוקדם או ניסיון בתוכנות עריכת וידאו.
  • עוזרים וירטואליים מתזמנים פגישות עסקיות ומנסחים מיילים.
  • אפילו קידוד, שהיה נחלתם של מתכנתים ומפתחים, הפך נגיש יותר עם בינה מלאכותית ומאפשר לחסרי ניסיון וידע לפתח משחקים, אתרים, אפליקציות ועוד.
  • אפליקציות לעריכת תמונות משתמשות בבינה מלאכותית כדי לשכלל תמונות בלחיצה אחת, להסיר פגמים או להתאים תאורה ללא מאמץ.
  • טכנולוגיות בינה מלאכותית יוצרות תוכן, מסכמות פגישות, כותבות כתבות ומודעות פרסום, בכל שפה ולכל פלטפורמה, בתוך שניות.

אך ההשפעה של AI לא נעצרת בעסקים, בארגונים ובמקומות עבודה. עבור סטודנטיות וסטודנטים, AI הוא כלי חשוב ואם יודעים איך משתמשים בבינה מלאכותית, אז ניתן לשפר תהליכי למידה, מטלות, עבודות, מחקרים וכך לשפר באופן משמעותי את הביצועים האקדמיים.

כלי AI מרכזיים והשימושים השונים בהם באקדמיה

האבולוציה המואצת של כלי הבינה המלאכותית מביאה סט הולך וגדל של כלים חדשניים המשפרים את הלמידה, היצירתיות, הפרודוקטיביות, התוצרים והביצועים האקדמיים. כך למשל, 'עוזרי כתיבה' כמו ChatGPT משנים את האופן שבו סטודנטים ניגשים למחקר ולכתיבת מטלות וסמינריונים. פלטפורמות כמו Grammarly משפרות את הדקדוק והסגנון בזמן אמת, ומבטיחות כתיבה מלוטשת ומקצועית. בתחום העיצוב, Canva AI מעצימה את כושר יצירת המצגות ומסייעת בעיצוב ושילוב אלמנטים גרפים במטלות, משימות ובעבודות, וכלים כגון Claude ו-Perplexity AI עוזרים בהבנת הנקרא על ידי יצירת סיכומים לטקסטים ארוכים ועוד.

נראה אפוא שבינה מלאכותית היא חלק בלתי נפרד כיום מהחיים האקדמיים. היא מציידת את הסטודנטיות והסטודנטים בכלים המשפרים את הבנתם והישגיהם בדרכים חסרות תקדים.

שיפור מיומנויות למידה באמצעות AI

ניתן למנף את ChatGPT כדי ליצור שאלות תרגול מותאמות אישית, המדמות את הפורמט ורמת הקושי של בחינות בפועל. על ידי הנחיית מודל ה-AI לנושאים ספציפיים או ליעדי למידה, סטודנטים יכולים ליצור קבוצות של שאלות מגוונות לרבות שאלות אמריקאיות, שאלות פתוחות ועוד כדי להתכונן למבחנים. יתרה מכך, ChatGPT יכול לסנתז מידע מורכב לכדי סיכומים תמציתיים, מה שמאפשר סקירה יעילה ואיחוד של ידע.

אם למשל צריך ללמוד לקראת מבחן במשפטים, ניתן להנחות את ה-ChatGPT לאתר ולתמצת תקדימים, לקבל סיכומים ברורים של פרקים מורכבים וליצור שאלות וחידונים למבחן, הבוחנים את הפנמת הידע.

כלי מבוסס בינה מלאכותית כמו Perplexity AI, משנה את האופן שבו סטודנטיות וסטודנטים מבצעים מחקרים אקדמיים. Perplexity AI מספק תשובות ישירות ורלוונטיות עם מקורות לציטוטים, עונה לשאילתות באמצעות עיבוד שפה טבעית ומסנתז מידע ממקורות מרובים. זה מאפשר לסטודנטים גישה מהירה למידע מדויק ואמין, מייעל ומזרז את תהליך המחקר ומטפח הבנה מעמיקה יותר של נושאים מורכבים.

כך לדוגמה, סטודנטים המבצע עבודה אקדמית בנושא של ממשל ופוליטיקה יכולים לבקש מ-Perplexity AI גישה מהירה למאמרי ביקורת עמיתים, לדוחות ממשלתיים ולפרסומים ציבוריים, מה שמבטיח בסיס חזק לעבודתם. בעת ניתוח אידיאולוגיות פוליטיות או גישות מדיניות, Perplexity מאפשר השוואת גישות על ידי הצגת נקודות מבט מגוונות. כמו כן, Perplexity AI יכול לאתר במהירות נתונים, סטטיסטיקות ורשומות היסטוריות ולייעל את תהליך איסוף הנתונים הקריטי כל כך לעבודה אקדמית וגם למחקר אמפירי.

ייעול תהליכי כתיבה ומחקר אקדמיים בעזרת AI

כלים כמו Grammarly הם כבר הרבה יותר מבודקי איות בסיסיים. בסיס ה-AI של Grammarly מציע לסטודנטים הצעות מתוחכמות לדקדוק, דיוק הטון והסגנון.

סטודנטיות וסטודנטים יכולים להשתמש ב-Grammarly כדי לשפר את סגנון כתיבת המחקר שלהם וגם את המיילים שהם שולחים לעמיתים, למרצים ולמנחים. Grammarly מסייע גם לביטוי ברור יותר של רעיונות. סטודנטים לתואר שני יכולים להיעזר ב-Grammarly על מנת להפוך טיוטה גסה של הצעת מחקר - לטקסט משכנע, מהודק ומדויק על יד בחירת המילים הנכונות, וכך לזרז את אישור הצעת המחקר.

Canva AI מעניקה לסטודנטים אפשרות ליצור תוכן ויזואלי מדהים התומך בממצאיהם המחקריים ומעצים את הטיעונים האקדמיים. עם Canva AI ניתן ליצור מצגות מעוצבות לעילא ולעילא ולעצב אינפוגרפיקה מושכת עבור דוחות מחקריים בעזרת דיגארמות, גרפים, תמונות, הדמיית נתונים, תרשימי זרימה ועוד. אם למשל צריך להציג סיכום חזותי של ממצאי המחקר , Canva AI הופכת את תהליך העיצוב למהיר, אינטואיטיבי, ידידותי ומקצועי - ללא כל צורך בניסיון קודם בעיצוב גרפי.

Claude הוא כלי נוסף המסייע במחקר אקדמי, החל משלב ההחקירה הראשונית ועד לסינתזה סופית, משאלת המחקר ועד לכתיבת הממצאים. כלי זה מזקק מושגים רב-משמעיים להסברים מובנים, מסכם טקסטים ארוכים, ומפשט טקסטים מורכבים. Claude יכול לעזור בניסוח שאלות מחקר, להציע גישות אנליטיות ואפילו לזהות ולהציג טיעוני נגד פוטנציאליים - מיומנויות חיוניות לביצוע מחקרים.

לדוגמה, סטודנטיות וסטודנטים יכולים להסתייע ב-Claude ליצירת סקירה ספרותית ומקורות ביביליוגרפיים, לצורך סינתזה של מידע המגיע ממקורות מרובים ולהצביע על קשרים בין מחקרים שונים.

שילוב AI במגוון תוכניות לימוד במרכז האקדמי שערי מדע ומשפט

במרכז האקדמי שערי מדע ומשפט בינה מלאכותית אינה נושא שולי אלא מרכיב ליבה, השזור בנושאי הלימוד בפקולטות השונות: במשפטים, בניהול ומינהל עסקים. אינטגרציה זו משקפת את המחויבות של המכללה לצייד את הסטודנטים והסטודנטיות בכלים מתקדמים ובידע הנחוץ כדי לנווט בעולם מורכב המונע על ידי טכנולוגית. הסטודנטים לומדים איך משתמשים בבינה מלאכותית וכיצד לרתום את טכנולוגיות ה-AI לתכנון אסטרטגי, לניתוחי שוק, לשיפור היעילות התפעולית וכן לשיפור הלמידה וההישגים האקדמיים.

דוגמאות לשילוב טכנולוגיות AI בתחומי הלימוד במרכז האקדמי שערי מדע ומשפט:

במסגרת החוג למדיניות ציבוריות:

  • בקורס 'ממשל, פוליטיקה ותקשורת' נלמד על התפתחות התקשורת הפוליטית המודרנית, מהמצאת הדפוס ועד למהפכת הבינה המלאכותית. נראה כיצד התקשורת ושחקנים פוליטיים משתמשים בבינה המלאכותית כדי להשפיע, להנציח, לעצב את התודעה הציבורית ונשתמש בכלי AI כדי לשכלל יכולות כתיבה והבעה ופיתוח מיומנויות תקשורת.
  • בקורס 'טכנולוגיות במרחב הציבורי ובינה מלאכותית' נכיר מקרוב ונסקור מגוון טכנולוגיות, ובכללן: למידת מכונה, בלוקצ'יין, טכנולוגיות ענן, בינה מלאכותית, קריפטוגרפיה, אבטחת סייבר ונכיר חברות מובילות בתחומים אלו.
  • בקורס 'מיומנות קריאה וכתיבה אקדמית' נלמד כיצד ניתן למנף AI לשיפור מיומנויות אקדמיות חיוניות כמו ניתוח טקסטים אקדמיים, סיכום, מיזוג מידע ממקורות מרובים ושכלול יכולות הניסוח.

במסגרת לימודי משפטים:

  • בסמינריון 'בינה מלאכותית ומשפט' נדון באופן שבו פועלת הבינה המלאכותית, במחלוקות שהיא מעוררת ובשאלות האתיות והמשפטיות שהיא יוצרת. נלמד על ההטיות המוטבעות בה, על הרגולציה בתחום ועל העדרה, נראה מה הן ההשכלות של הבינה המלאכותית ונתרגל שימוש ב-AI לצורך כתיבת עבודת הסמינריון.
  • בסמינריון 'משפט, מחשבים וטכנולוגיות מידע' נתעמק בשינויים שהבינה המלאכותית מחוללת בנורמות ובפרקטיקות המשפטיות. נדון בראיות ממוחשבות, עבירות מחשב, בהשפעת ה-AI על בתי המשפט ועל הפסיקות, על רגולציה של מערכות מבוססות AI ועוד. כמו כן, נתרגל שימוש ב-AI לצורך כתיבת עבודת הסמינריון.
  • בסמינריון 'סוגיות נבחרות בחקיקה ומשפט של פשיעת סייבר' נתמקד בהיבטים המשפטיים של עולם הסייבר והמידע. נבחן כיצד התפתחות האינטרנט השפיעה על עולם המשפט, על משטרים וכיצד המדינה מגנה על אזרחיה בכל מה שנוגע לזכויות שלעיתים סותרות אחת את השניה כמו חופש הביטוי והזכות לפרטיות. נלמד על פשיעת סייבר וארגוני טרור במרחב הקיברנטי ונראה כיצד טכנולוגיה כמו AI משפיעה על ריבונות ומעצבי מדיניות.

במסגרת לימודי ניהול מערכות בריאות:

  • בקורס 'ניהול טכנולוגי ואבטחת מידע' נעסוק בהכרות עם סביבת הרפואה הטכנולוגית החדשה, באיומי סייבר, הגנה על מידע רפואי חסוי ורגיש, שירותי רפואה דיגיטלית ועוד. נלמד על רובוטיקה בשירות הרפואה, על בינה מלאכותית ולמידת מכונה ככלים התומכים בהחלטות רפואיות, על תוכניות בריאות דיגיטליות, טיפול מרחוק ועוד.
  • בקורס 'אתיקה במערכת הבריאות + חוק ואתיקה' נלמד על אתיקה בתחום הרפואה, ונקדיש חלק מהקורס לחדירת ה-AI לתחומי הרפואה. נראה כיצד הבינה המלאכותית והטכנולוגיות החדשות משפיעות על מערכות הבריאות מבחינה אתית.

במסגרת לימודי מנהל עסקים:

  • בקורס 'ניהול חדשנות' נבחן בין היתר כיצד ארגונים יכולים לרתום טכנולוגיות AI כדי להשיג יתרון תחרותי כמו כם להטמיע, לקדם ולפתח את נושא החדשנות בפירמה. נראה כיצד טכנולוגיות בינה מלאכותית עוזרות לארגונים להיות אג'ליים יותר, ובעלי כושר הסתגלות מהיר לשינויים המתרגשים עלינו תדיר ונלמד כיצד ניתן לגייס טכנולוגיות לשיתוף מידע ארגוני, להעצמת התרבות הארגונית ולהשגת יעדי הפירמה.
  • בקורס 'שיוק דיגיטלי' נלמד כיצד משלבים טכנולוגיות AI לשיפור תהליכי שיווק, מכירה וקניה. נראה כיצד ניתן לשפר קמפיינים פרסומיים בעזרת כלי AI ואילו פתרונות שיווקיים קיימים במדיות הדיגיטליות השונות. נלמד כיצד כלי AI משולבים ברשתות החברתיות ובמנועי החיפוש ואיך כלי AI הזמינים לנו כיום יכולים לשפר את מערכת היחסים ואת שביעות רצונם של לקוחות ולעזור בהגדלת היקפי המכירות.
  • בקורס 'תקשרות שיווקית ומסחר באינטרנט' נעמיק בתהליכי מסחר אינטרנטיים ונראה כיצד ניתן לשפר את התקשורת בין עסקים דיגיטליים לבין לקוחותיהם בעזרת כלי בינה מלאכותית. נלמד כיצד ניתן להעזר ב-AI ליצירת מודעות פרסום, לאופטמיזציה ומקסום של קמפיינים מסחריים, איך יוצרים משפכים שיווקיים בעזרת AI ועוד.

אתגרים ושיקולים אתיים בשימוש ב-AI

בינה מלאכותית מבטיחה אמנם התקדמות, יעילות ותובנות אך היא גם מעלה שאלות מוסריות קריטיות הנוגעות לאחריות, הטיות, שקיפות ועוד.

אחד האתגרים הבולטים הוא הטיה אלגוריתמית. מערכות בינה מלאכותית לומדות ממסדי נתונים ואם נתונים אלו משקפים אי שיוויון או דעות קדומות אזי ה-AI ינציח הטיות אלו במקרה הרע ויגיבר אותן במקרה הגרוע. זה יכול להיות מדאיג מאוד בתחומים כמו משפט פלילי או בתחום הבריאות - תחומים בהם להחלטות יש השפעה על חייהם של אנשים.

נושא דחוף נוסף הוא השקיפות. מודלים רבים של AI, במיוחד במערכות למידה עמוקה, מתפקדים כ"קופסאות שחורות", ומייצרים תוצאות ללא הסברים ברורים כיצד התקבלו החלטות. חוסר שקיפות זו מערערת את האמון, במיוחד במגזרים הדורשים אחריות, כגון שירותי בריאות, משפט ומדיניות ציבורית.

שאלת האחריות היא אתגר נוסף. כאשר מערכות בינה מלאכותיות שוגות או מפרות זכויות יוצרים - מי בעצם אחראי? האם היזם? המשתמש? החברה? מדובר כאן באזורים אפורים המדגישים את הצורך בתשתיות משפטיות ואתיות חזקות שצריכות להתפתח יד ביד עם ההתקדמות הטכנולוגית.

נראה אם כן כי עלינו לעצור לרגע גם כדי לשאול לא רק מה AI יכול לעשות ואיך משתמשים בבינה מלאכותית, אלא מה הוא צריך לעשות. עד שהתשובות יתגבשו חשוב לבדוק היטב את התשובות המתקבלות ממערכות בינה מלאכותית, להצליב עם מקורות מידע נוספים, להשתמש באחריות בתוצרי ה-AI, לבדוק האם יש הטיות המוטבעות ב-AI ולהיות ביקורתיים.

טיפים וטריקים לשימוש מתקדם ב-AI

  • היו ספציפיים - במקום לכתוב פרומפט (שאילתא) "סכם את המאמר הזה" כתבו "סכם את הממצאים המרכזיים, נתח אותם והתמקד במתודולוגיה". בכלי עיצוב גרפי גם כן היו ספציפיים. כך למשל, כתבו: "צור תמונה מציאותית של גור גולדן רטריבר יושב על שדה עשב מתחת לשמים כחולים בהירים, לובש בנדנה אדומה".
  • ספקו הקשר - הסבירו את מטרת השאילתא. למשל כתבו "אני עורך מחקר אקדמי בתחום השיווק במסגרת תואר במנהל עסקים. לשם כך הצג לי בבקשה רשימת מחקרים עדכניים בתחום של התנהגות צרכנים דיגיטליים ברשתות החברתיות בזמן הקורונה".
  • חדדו עם הזמן את הדיוק - אין לצפות לשלמות בניסיון הראשון, התחילו בפרומפט מסוים ולפי תגובת הבינה מקדו את השאילתא שלכם. לדוגמה, לאחר שביקשתם סיכום מאמר, בקשו ניתוח של ממצאי המאמר.
  • השתמשו באילוצים ומגבלות - שלבו בשאילתות שלכם הגבלות כמו - "סכם ב-200 מילים", "צור טקסט אקדמי מדוייק", "שלב מידע שפורסם ב-4 שנים האחרונות בלבד" וכו'.
  • הגדירו סגנון - ציינו באיזה סגנון אומנותי ליצור תמונות למשל "בסגנון צבעי מים" או "עיצוב מינימליסטי" או "כמו סצינה קולנועית משנות ה-60". וכך גם כאשר מבקשים טקסט - ציינו האם הטקסט הרצוי צריך להיות בסגנון אקדמי או יצירתי, סמכותי או משעשע.

שילוב AI להעצמת הפרודוקטיביות האקדמית

  • השתמשו בכלי תרגום של הבינה המלאכותית כדי לתרגם מחקרים ומאמרים.
  • השתמשו בכלי בינה מלאכותית לבדיקות דקדוק והצעות לשיפור הסגנון.
  • התכוננו למבחנים עם כלי בינה מלאכותית.
  • השתמשו בבינה מלאכותית לסיכום מאמרים ומחקרים ארוכים.
  • בקשו מה-AI קישורים והפניות למאמרים ומחקרים רלוונטים.
  • בקשו מה-AI עצות כיצד להתכונן למבחנים ואיך כדאי להכין מטלות וחלק את הזמן.

זה הזמן להשקיע בעתיד שלכם!

הירשמו לתואר במרכז האקדמי שערי מדע ומשפט, למדו כיצד משתמשים בבינה מלאכותית והעצימו את ההישגים והביצועים האקדמיים שלכם.

מתעניינים?
* בשליחת טופס זה אני מאשר/ת לחזור אליי עם מידע נוסף בתחום הלימודים. עוד >> *הנני מאשר/ת לחזור אליי עם מידע נוסף בתחום הלימודים, ומסכים/ה כי המוסד יפנה אליי באמצעי הפרסום הדיגיטליים וכן בשיחת טלפון למספר הטלפון שלי במטרה להתקשר עמי בעסקה, גם אם מספר הטלפון שלי רשום במאגר להגבלת פניות שיווקיות של הרשות להגנת הצרכן, ומבלי שהסכמה זו תעיד על הסכמה מצדי לביצוע עסקה עם המוסד.



מתעניינים?
* בשליחת טופס זה אני מאשר/ת לחזור אליי עם מידע נוסף בתחום הלימודים. עוד >> *הנני מאשר/ת לחזור אליי עם מידע נוסף בתחום הלימודים, ומסכים/ה כי המוסד יפנה אליי באמצעי הפרסום הדיגיטליים וכן בשיחת טלפון למספר הטלפון שלי במטרה להתקשר עמי בעסקה, גם אם מספר הטלפון שלי רשום במאגר להגבלת פניות שיווקיות של הרשות להגנת הצרכן, ומבלי שהסכמה זו תעיד על הסכמה מצדי לביצוע עסקה עם המוסד.

כניסת סטודנט כניסת מרצה