מאמרים כלליים >> מבחן אמינות

מבחן אמינות

סביר להניח שכבר יצא לכם להגיש מועמדות לעבודה ולהיתקל בבקשה לעבור מבחן אמינות כאחד משלבי המיון בתהליך הקבלה לעבודה.

אז מה זה מבחן אמינות , מה הוא כולל ואך אפשר להתכונן אליו? ביחד עם עו"ד מיכל בן יצחק, מנהלת מרכז קריירה של המרכז האקדמי שערי מדע ומשפט, נענה על השאלות הללו, כולל טיפים חשובים כיצד לעבור בהצלחה את מבחן האמינות בדרך לתפקיד הבא שלכם.

אז מה זה בעצם מבחן אמינות?

"מבחן אמינות הפך לחלק בלתי נפרד מתהליך של חיפוש עבודה בימינו" מסבירה בן יצחק. "מבחנים אלה נועדו להעריך את יושרו ואת מהימנותו של המועמד תוך התמקדות בהתנהגותו במצבים רגישים, כגון: התמודדות עם דילמות אתיות או עמידה בלחצים".

מבחני אמינות הפכו לכלי מרכזי בתהליכי גיוס לעבודה, למשל במשרות ציבוריות, באיגודים גדולים ובמשרות הקשורות לצבא וביטחון. הם נפוצים כשמדובר במשרות הדורשות רמות גבוהות של אחריות ואמינות כמו עבודה עם כסף, גישה למידע רגיש או אחריות על נכסים של הארגון.

אין סיבה להילחץ – אפשר להתכונן!
אם המושג "מבחן אמינות" מרגיש לכם מלחיץ או מרתיע, אתם לא לבד, אך החדשות הטובות הן שאפשר בהחלט להתכונן אליו ולהגיע אליו מוכנים.

מהות המבחן: מה חשוב לדעת על מבחן אמינות

איך נראה מבחן אמינות?

מבחן אמינות מתנהל לרוב בפורמט ממוחשב ומוגבל בזמן. הוא מורכב ממספר רב של שאלות סגורות והיגדים שהנבחן נדרש לענות עליהן בתוך זמן מוגבל. התשובות לשאלות יהיו כן/לא או "נכון/לא נכון" או מסכים/לא מסכים/אולי/לא יודע.
אין מדובר במבחן ידע. מטרתו להעריך את הערכים, העמדות ותכונות האישיות של המועמד. דוגמאות לשאלות:

  • "מעולם לא לקחתי חפץ ממקום העבודה, אפילו אם היה מותר."
  • "כשאני עושה טעות, אני מודה בה גם אם יש לכך השלכות."
  • "אין שום בעיה לשקר אם זה מקדם אותך במקום העבודה."

סוגי שאלות במבחן אמינות

מבחן אמינות כולל שני סוגים עיקריים של שאלות:

  1. שאלות ישירות – שאלות עם נוסח ברור, שמטרתן לבחון את עמדותיכם באופן גלוי.
    לדוגמה : "מעולם לא נהגתי תחת השפעת אלכוהול" או "האם לקחת אי פעם חפץ קטן ממקום העבודה?
  2. שאלות סמויות – שאלות עם ניסוחים פחות ישירים שמטרתן לבחון את עמדתכם באופן עקיף . לדוגמא: "האם אתם מאמינים שרוב האנשים משקרים לפעמים?" או "האם לדעתכם רוב האנשים יגנבו אם ידעו שלא ייתפסו?"

שילוב של שאלות ישירות וסמויות מאפשר למעסיק לזהות האם יש סתירות בעמדותיכם, ולגלות עמדות ועקרונות מוסריים שאינם תמיד גלויים לעין.

מה בודקים בעצם במסגרת המבחן?

המבחן מורכב משאלות סגורות שונות שמטרתן להבין את הערכים שלכם, את מידת היושרה, ההגינות והאמינות שלכם, ואת עמדתכם בנוגע לסוגיות אתיות ומוסריות שונות.

השאלות והיגדים במבחן מתייחסים לנושאים שונים כמו מוסר, מרמה, יחס לסמים/אלכוהול, שמירה על החוק, נטייה לשקרים ועוד.

למה זה חשוב למעסיק?

מעסיקים עושים שימוש במבחני אמינות כדי להגן ולשמור על הארגון , לוודא התאמת העובד לערכי הארגון ולהפחית נזקים וסיכונים פוטנציאליים כמו מקרי גניבה או מרמה מצד עובדים.

בן יצחק מוסיפה: "מטרת המבחן היא לספק למעסיקים מידע נוסף על תכונות אישיות שעשויות להשפיע על תפקודו של העובד בארגון. יחד עם זאת, חשוב לציין כי מבחני אמינות אינם חזות הכל ויש לבחון אותם לצד שיקולים מקצועיים נוספים בתהליך הקבלה."

האם המבחנים אמינים?

נושא האמינות של מבחני האמינות הוא שאלה שמעסיקה לא מעט חוקרים. מחקרים בתחום המיון והגיוס מראים שלמבחנים אלו יש יכולת ניבוי גבוהה. כלומר, תוצאותיהם מספקות אינדיקציה מדויקת יחסית על התנהגותו העתידית של המועמד בארגון.

טיפים מעשיים למעבר מבחן אמינות בהצלחה

  1. כנות ועקביות הם המפתח
    שאלות רבות במבחן חוזרות על עצמן בניסוחים שונים כדי לבדוק את עקביות ואמינות התשובות שלכם. לדוגמה: שאלה אחת עשויה לשאול: "האם אי פעם לקחתם משהו שלא שייך לכם?" ושאלה דומה שתשאל מאוחר יותר: "האם אי פעם החזקתם בחפץ שאינו שלכם ללא רשות?". סתירה בין התשובות עלולה להעיד על חוסר כנות.
    לעיתים, ישולבו במבחן גם הודעות על המסך כמו: “האם את/ה בטוח בתשובתך?" או “התשובה שענית אינה תואמת לתשובה הקודמת” . אין צורך להיבהל מכך. חשוב לדעת כי התראות אלו הן חלק מהמבדק, במטרה לבחון את המועמד ולגרום לו לענות בכנות .
    "חשוב להיות כנים ועקביים במענה על השאלות, מאחר ומבחנים אלה יודעים לזהות חוסר כנות" מבהירה בן יצחק. "מומלץ מהמועמדים להיות אותנטיים ואמיתיים ולבוא למבחנים אלה בראש פתוח ובתחושת ביטחון."
    זיכרו - כנות ועקביות הולכים יד ביד. כשאתם אומרים את האמת, אתם גם עקביים בתשובותיכם, גם ללא צורך לזכור מה עניתם בשאלות דומות אחרות.
  2. הבנת מגבלת הזמן
    מבחני אמינות לרוב נערכים במגבלת זמן, מה שמצריך מענה יחסית מהיר ואינטואיטיבי. תשובות אינטואיטיביות ללא היסוס נחשבות לאמינות יותר, בעוד עיכובים עשויים להתפרש כניסיון לחשב את התשובה הרצויה, ולפקפק באמינותכם.
    ואיך להתמודד עם לחץ הזמן? הטיפ הכי טוב הוא שמירה על ריכוז לאורך המבחן וקריאה קפדנית ומדויקת של השאלות.
  3. תשובות חד משמעיות
    במבחני אמינות יש עדיפות לתשובות ישירות וברורות. לכן, אם האפשרויות הן "כן" או "לא", בחרו באחת מהן. הימנעו מתשובות לא החלטיות כמו "אולי" או "לא יודע". תשובות עמומות עשויות להראות חוסר אמינות.
  4. שימו לב לניסוחים מדויקים
    לעיתים, השאלות במבחן כוללות היגדים שעלולים להיות מטעים ומבלבלים, עם ניסוח מעט טריקי. לכן חשוב לקרוא היטב את השאלה ולהבין אותה לפני שממהרים לענות. לדוגמה: כיצד לענות להיגד "מעולם לא שיקרתי" ? רבים חושבים כי תשובה כנה ("שיקרתי בעבר") עשויה להיראות לא טובה, אך למעשה תשובה לא כנה (מעולם לא שיקרתי) תיראה לא אמינה ולא עקבית מאחר ולא סביר שאדם מעולם לא שיקר .
    דוגמא נוספת היא שאלה זהה שתשאל פעם אחת בנוסח חיובי (“האם אתה מסכים ש”) ופעם אחרת בנוסח שלילי (“האם אתה לא מסכים ש”), וגם לכך יש לשים לב .
    זכרו - המפתח להצלחה במבחן הוא הבנה של השאלות ומענה בצורה כנה ואמיתית.
  5. להישאר רגועים
    חשוב להבין שהלחץ מזיק ויכול להשפיע לרעה על תפקודכם במבחן. הוא עלול לגרום לכם לאבד זמן יקר, לפגוע בריכוז ולגרום לכם לענות בפזיזות על השאלות.
    "מומלץ להתכונן למבחני אמינות, ובכך להפחית את הלחץ. הדרך הטובה ביותר להתכונן היא להכיר את סוגי השאלות שעלולות להישאל", ממליצה בן יצחק.
    בנוסף, תמיד תזכרו שאתם לא לבד ושגם עובדים אחרים בארגון אליו אתם מתמיינים עברו בדיוק את אותו מבחן. בעת המבחן התרכזו בנשימות עמוקות וביטחון ואמונה בעצמכם.

לסיכום, מבחני אמינות עשויים להרגיש מעט מאיימים, אבל חשוב לזכור שהם לא נועדו להכשיל אתכם, הם פשוט כלי נוסף בתהליך המיון, ואין לנו ספק שתעברו אותם בהצלחה עם הכנה מוקדמת וגישה רגועה. זכרו להישאר ממוקדים, לשים לב לניסוחי השאלות וכמובן לשמור על כנות - גם במבחן האמינות ולאורך כל תהליכי המיון לעבודה. "במרכז קריירה אנו מסבירים לסטודנטים כי חשוב שיהיו אמיתיים בזמן ראיונות קבלה לעבודה או להתמחות" מסכמת בן יצחק. "אין חובה לספר ולחשוף עובדות שהמועמדים אינם מרגישים איתם בנוח, אך מה שהם בוחרים לשתף כדאי שיעשה בצורה אותנטית וישדר אמינות."

זקוקים להכוונה ולווי ? אנחנו כאן בשבילכם!

אם אתם רוצים להגיע מוכנים ולצלוח את המבחן בראש שקט וזקוקים לתמיכה והכוונה, מרכז קריירה של המרכז האקדמי שערי מדע ומשפט כאן כדי לעזור לכם. בין הפעילות במרכז תמצאו סדנאות הכנה לראיונות עבודה ולמבחני אמינות, סיורים מקצועיים וליווי אישי.

אנחנו כאן כדי ללוות אתכם צעד אחר צעד לתפקיד הבא שלכם.
לחצו כאן לפרטים נוספים >>

מתעניינים?
* בשליחת טופס זה אני מאשר/ת לחזור אליי עם מידע נוסף בתחום הלימודים. עוד >> *הנני מאשר/ת לחזור אליי עם מידע נוסף בתחום הלימודים, ומסכים/ה כי המוסד יפנה אליי באמצעי הפרסום הדיגיטליים וכן בשיחת טלפון למספר הטלפון שלי במטרה להתקשר עמי בעסקה, גם אם מספר הטלפון שלי רשום במאגר להגבלת פניות שיווקיות של הרשות להגנת הצרכן, ומבלי שהסכמה זו תעיד על הסכמה מצדי לביצוע עסקה עם המוסד.



מתעניינים?
* בשליחת טופס זה אני מאשר/ת לחזור אליי עם מידע נוסף בתחום הלימודים. עוד >> *הנני מאשר/ת לחזור אליי עם מידע נוסף בתחום הלימודים, ומסכים/ה כי המוסד יפנה אליי באמצעי הפרסום הדיגיטליים וכן בשיחת טלפון למספר הטלפון שלי במטרה להתקשר עמי בעסקה, גם אם מספר הטלפון שלי רשום במאגר להגבלת פניות שיווקיות של הרשות להגנת הצרכן, ומבלי שהסכמה זו תעיד על הסכמה מצדי לביצוע עסקה עם המוסד.

כניסת סטודנט כניסת מרצה