כשהייתם ילדים קטנים לבטח שאלו אתכם מה אתם רוצים להיות כשתהיו גדולים, ולבטח גם אתם עניתם כי אתם רוצים להיות כבאים, שוטרים, בנאים או גיבורי על. ככל שאתם מתבגרים ההחלטה לגבי בחירת מקצוע לחיים הופכת למושכלת יותר, מאחר שיש משתנים מורכבים היותר המשפיעים עליכם בתהליך בחירת הקריירה.
למעשה, ההחלטה לבחור מקצוע לחיים, לפני, במהלך או אחרי השירות הצבאי, או במסגרת ההחלטה לעשות שינוי קריירה בגיל מאוחר יותר, היא החלטה מורכבת ובעלת משמעות כבירה על חייכם. לכן, אין להקל ראש בתהליך בחירת המקצוע לחיים ועליכם לזכור כי זו צומת דרכים מרכזית ומשמעותית בחייכם. לכן, מומלץ להתייחס לפרמטרים ולמדדים שונים כמו יכולות אישיות בולטות, מאפיינים אישיים (תכונות), רצונות, כישורי למידה, תנאי קבלה ללימודי תואר ראשון באקדמיה, תחומי עניין, ביקוש בשוק העבודה, תנאי שכר, גורמים חברתיים ועוד.
רוצים הכנה לבחירת הקריירה? הכנו עבורכם מדריך מקיף לבחירה נכונה ומושכלת של לימודים ומקצוע לחיים.
הכרה עצמית מעמיקה
כאמור, תהליך בחירת מקצוע לחיים הוא תהליך מורכב הדורש התייחסות למדדים רבים ומגוונים. חשוב לנסות להבין מהם תחומי העניין הקרובים לליבכם ולנתח נכון ובצורה מושכלת מהן החוזקות שלכם, אלו ערכים אישיים מנחים אתכם בעת בחירת המקצוע או תחום הלימודים, ואילו תכונות אישיות מאפיינות אתכם.
המומחים ממליצים לעצור לרגע במרוץ החיים ולהתייחס לנקודות הבאות כדי לבחור נכון מקצוע:
- תחומי עניין – מיפוי וזיהוי תחומי העניין יכול לסייע לכם להגדיר את הקווים המנחים לבחירת לימודים ומקצוע. לכן, כדאי שתחשבו על החוזקות והערכים שלכם, תחביבים שאתם אוהבים, מהם הנושאים שתמיד משכו וסקרנו אתכם והאם יש תחומים שבהם אתם מצטיינים.
- זיהוי חוזקות – עליכם לזהות את החוזקות שלכם ולאפיין את הכישורים והיכולות הייחודיות שניחנתם בהם. לדוגמה, אתם אוהבים לפתור חידות ומשוואות, אוהבים לעזור לאחרים וכו'.
- ערכים אישיים – חשוב לזהות נכון את הערכים האישיים על מנת להבין האם אתם מחפשים מקצוע לחיים שיעניק לכם יציבות, רווחה כלכלית, משמעות מסוימת כמו תחושת שליחות וכד'.
- תכונות אישיות – לתכונות האישיות שלכם יש משמעות כבירה בבחירת מקצוע לחיים. לכן, עליכם להתייחס לשאלות כמו האם אתם ריאליים או הומניים, האם אתם מופנמים או מוחצנים, האם אתם אוהבים לעבוד לבד או מעדיפים עבודת צוות וכיוצא בזה.
מחקר אפשרויות קריירה
לבטח חשבתם כבר על תחומי עיסוק שיכולים להתאים לכם, לדוגמה קריירה בתחומים כמו משפטים, כלכלה, מנהל עסקים או סיעוד. רגע לפני שאתם נרשמים ללימודי התואר הראשון חשוב לבצע מחקר מעמיק ויסודי של המקצועות הנראים לכם כמתאימים, ובשלב זה עליכם לבדוק האם המקצוע מבוקש בשוק העבודה, מה פוטנציאל השכר, מהן אפשרויות הקידום, אילו מסלולי התמחות קיים בלימודי המקצוע ועוד.
כאשר אתם עורכים מחקר אפשרויות קריירה מומלץ להתייחס לנושאים הבאים:
- סקר מקצועות בשוק העבודה העדכני – חשוב לקרוא תחזיות עדכניות על שוק העבודה המודרני כדי להבין אלו מקצועות מבוקשים, מהן הזדמנויות הקידום והאם המקצוע מבטיח יציבות תעסוקתית.
- תנאי שכר – כאשר בוחרים מקצוע לחיים חייבים להתייחס לפוטנציאל השכר ותנאי ההעסקה, ובנוסף מומלץ שתבדקו האם המקצוע מאפשר לכם איזון בין בית לעבודה, במיוחד אם יש לכם ילדים קטנים או שאתם מתכננים להביא ילדים לעולם בשנים הקרובות.
- התנסות מעשית – יש תחומי לימוד המחייבים בחירת התמחות, בדרך כלל בשנה השנייה ללימודים, ויש מקצועות ותחומי עיסוק המחייבים התמחות מעשית או סטאז', לדוגמה משפטים, סיעוד, דימות רפואי וחשבונאות.
במסגרת מחקר אפשרויות קריירה מומלץ גם לכם לפנות ליועצי לימודים וקריירה ולשוחח עם אנשי מקצוע בתחומים הרלוונטיים עבורכם. לאחר הרישום כסטודנטים למרכז האקדמי ניתן ליצור קשר עם מרכז הקריירה של שערי מדע ומשפט.
השפעות חיצוניות על בחירת קריירה
עליכם להבין כי בתהליך בחירת המקצוע לחיים יש השפעות חיצוניות שאין להתעלם מהן, למשל:
- מעורבות המשפחה – להורים ולשאר בני המשפחה יש השפעה כבירה על ההחלטה מה ללמוד, ולא מעט אנשים בוחרים מקצוע לפי ציפיות הוריהם, אך חשוב שתשימו דגש על בחירה עצמאית ואישית כדי לקבל החלטה מושכלת. אגב, גם לחברים הטובים והקרובים יש השפעה עליכם, לכן עליכם לזכור כי ההחלטה מה ללמוד ואיזה מקצוע מתאים לכם היא שלכם בלבד, אך תמיד כדאי להקשיב לסביבה הקרובה כדי לקבל החלטה מושכלת.
- השפעות חברתיות – בכל תהליך קבלת החלטות, בדגש על בחירת לימודים ומקצוע לחיים, עליכם להפעיל מודעות להשפעות חברתיות ומגדריות כדי להימנע מלחץ חברתי ועל מנת שתקבלו החלטה על סמך נתונים, רצונות, יכולות וכישורים אישיים.
- השפעת התקשורת – לתקשורת יש כוח רב בחייכם, במיוחד כיום בעידן הדיגיטל והרשתות החברתיות. כך לדוגמה, לא פעם התקשורת מציגה דימויים מוטעים על מקצועות שונים וביקושים בשוק העבודה, וגם ברשתות החברתיות יש מידע שגוי שעשוי להשפיע לרעה על ההחלטה שלכם.
הגדרת יעדים וסדרי עדיפויות
בשלב זה כדאי שתענו על שאלות כמו:
- מה היעד שלכם בחיים?
- איפה תהיו בעוד 5 או 10 שנים מהיום?
- מהם היעדים החשובים ביותר בחייכם (קריירה משפחה וכו')?
- האם המקצוע שלמדתם יסייע לכם להגשים יעדים חשובים?
כדאי להגדיר יעדים וסדרי עדיפויות תוך התייחסות למדדים הבאים:
- יעדים ריאליים – כדאי שתציבו יעדים ריאליים תוך התחשבות במטרות שברצונכם להשיג בקריירה העתידית, הקרובה והרחוקה, ובנוסף עליכם להתחשב בשאיפות האישיות והמקצועיות שלכם. אם תגדירו יעדים ריאליים תוכלו לקבל החלטה מושכלת ולבחור נכון מה ללמוד ובמה לעבוד.
- תעדוף גורמים – ברוב ההחלטות המורכבות והמשמעותיות בחייכם עליכם להקפיד על קביעת סדר עדיפויות. לכן, כדי לבחור מקצוע לחיים עליכם לתעדף את הדברים החשובים ביותר עבורכם מבחינת קריירה, וכדאי לרדת לרזולוציה מקיפה ולהתייחס לתנאי השכר במקצוע לפי ותק בעבודה, תנאים סוציאליים, יציבות תעסוקתית, מקום מגורים מועדף, מאפייני סביבת העבודה שהכי מתאימה לכם וכו'.
- אפשרויות קידום בעבודה – לבטח אתם מעוניינים לקדם ולמנף את הקריירה ולהתפתח מקצועית עם השנים, בין היתר כדי לשפר את השכר, לעבוד בתחום מעניין ומאתגר ולממש ולמצות את הכישורים והיכולות שלכם. לכן חשוב שתבחנו לעומק מהן אפשרויות הקידום במקצוע שבחרתם, עוד בטרם נרשמתם ללימודים, ויש להתייחס גם למגמות עתידיות בשוק העבודה של היום.
קבלת החלטה וגמישות
נשאלת השאלה איך נכון מבחינה מעשית לקבל החלטה בצורה הטובה ביותר לבחירת מקצוע לחיים, מאחר שזו החלטה בעלת חשיבות על חייכם. למעשה, עליכם לקבל החלטה נכונה כבר בשלב בחירת תחום הלימודים, במיוחד אם תבחרו מסלול לימודים מבוקש ותובעני. כדי לקבל החלטה נכונה חשוב לשמור על גמישות ומקום לשינויים, ומומלץ לשלב את הפרמטרים הבאים בתהליך קבלת ההחלטות:
- איזון בין שאיפות ליכולות – כאשר אתם בוחרים מקצוע לחיים עליכם לבדוק היטב האם תוכלו ליצור איזון נכון בין השאיפות שלכם וסגנון החיים המועדף לבין היכולות והכישורים. כדאי למפות את הכישורים, היכולות והחוזקות ולמצוא את נקודת החפיפה בין גורמים אלו לבין החלומות והשאיפות שלכם בחיים האישיים ובקריירה.
- גמישות בהחלטה – חלפו הימים שבהם אדם עבד באותו מקצוע כל חייו, ולבטח אתם יודעים כי החיים עשויים להפתיע אותנו בגלל שינויים שלא חשבנו עליהם. כדאי להשאיר מקום לשינויים ולהתאמות במסלול שבחרתם לקריירה שלכם וכך תפחיתו סיכונים ותוכלו להסתגל לשינויים בשוק העבודה.
- הסתכלות פנימה והתחשבות בשוק העבודה – בתהליך בחירת מקצוע לחיים יש לשלב נכון בין רצונות אישיים, שאיפות ויכולות לבין המציאות שנכפית עליכם בגלל מאפייני שוק העבודה ומגמות בעולם התעסוקה.
לסיכום, לאחר קריאת המדריך לבטח הבנתם כי תהליך בחירת המקצוע דורש זמן, מחשבה, מחקר וייעוץ מקצועי. כדי לסייע לכם בבחירת תחום הלימודים והמקצוע, לאחר ההרשמה למרכז האקדמי, הנכם מוזמנים לתאם פגישת ייעוץ במרכז הקריירה של שערי מדע ומשפט.