מאמרים בנושא ניהול >> חשיבה אסטרטגית

חשיבה אסטרטגית

בעולם העסקים התחרותי והדינמי של היום, היכולת לחשוב באופן אסטרטגי מהווה נכס חשוב ויקר ערך עבור ארגונים בכלל, ואנשים פרטיים בפרט. חשיבה אסטרטגית מאפשרת לגורמים המובילים בארגון להתוות את הדרך למימוש ולהשגת היעדים שנקבעו לטווח הבינוני והארוך.

מהי חשיבה אסטרטגית? כיצד ניתן לשפר את כישורי ויכולות החשיבה האסטרטגית? מדוע מנהלים, יזמים ואנשי עסקים חייבים לשפר ולייעל את כישורי החשיבה האסטרטגית שלהם? כיצד כישורי החשיבה האסטרטגית באים לידי ביטוי באופן מעשי במערכת הארגונית? הכנו עבורכם מדריך בנושא מהות החשיבה האסטרטגית ותכליתה בעולם התחרותי של היום, במאמר זה נבחן בין היתר את תרומתו של תואר שני במנהל עסקים, בדגש על קורסים רלוונטיים בנושא, לפיתוח יכולות וכישורי חשיבה אסטרטגית.

מהי חשיבה אסטרטגית?

מקובל להגדיר את המושג חשיבה אסטרטגית כתהליך קוגניטיבי שיטתי שנועד להגדיר ולפתח את דרכי הפעולה של הארגון להשגת היעדים והמטרות שנקבעו בתכנון האסטרטגי. זהו תהליך הכולל ניתוח מעמיק של המצב העכשווי, הערכת משאבי הארגון ויכולותיו, הבנת הסביבה החיצונית והפנים ארגונית (לראות את התמונה הגדולה), זיהוי הזדמנויות ואיומים ובחירת דרכי הפעולה להשגת המטרות (או יעדים אישיים) ולהשגת יתרון תחרותי.

חשוב לציין כי חשיבה אסטרטגית אינה מתמקדת רק בתכנון אסטרטגי מאחר שהיא מחייבת גמישות מחשבתית והסתגלות לשינויים, לכן מקבלי ההחלטות בארגון חייבים לראות את התמונה הגדולה כדי להבהיר את מטרות הארגון ולבחור נכון את הדרכים להשגת היעדים.

שאלות היסוד בחשיבה אסטרטגית הן:

  • מהי המטרה שרוצים להשיג בטווח הארוך ומהו חזון הארגון או הפרט?
  • איפה הארגון נמצא כיום ומהן החוזקות והחולשות שלו?
  • מהן ההזדמנויות והאיומים בסביבת הארגון?
  • מהם היעדים שרוצים להשיג?
  • מהן הדרכים ואלו משאבים נדרשים להשגת היעדים?
  • אלו מכשולים צפויים בדרך וכיצד להתמודד איתם?
  • אילו מדדים יכולים להעיד על הצלחה והשגת היעדים?

הבחנה בין חשיבה אסטרטגית, תכנון אסטרטגי וחשיבה טקטית

בעשורים האחרונים החלה ביקורת על הליכי התכנון האסטרטגי בקרב ארגונים לאחר שחוקרים גילו כי תכנון אסטרטגי הוא תהליך אנליטי ברובו, המעקר את יכולת החשיבה האסטרטגית בקרב מקבלי ההחלטות בארגון, במיוחד אם מוציאים את התכנון האסטרטגי למיקור חוץ. לכן, חשוב להבחין בין 3 המושגים הבאים:

  • חשיבה אסטרטגית – תהליך קוגניטיבי להגדרת יעדים, חזון כללי לטווח ארוך, דרכי פעולה אפשריות ועוד.
  • תכנון אסטרטגי – תהליך פורמלי לניתוח ולתרגום החשיבה האסטרטגית לכדי תוכנית פעולה מפורטת, התכנון כולל הגדרת יעדים ספציפיים, לוחות זמנים להשגתם, הקצאת משאבים, אחריות וכד'.
  • חשיבה טקטית – תהליך המתמקד ביישום התוכנית האסטרטגית בטווח הקצר, תהליך זה עוסק בפרטים היומיומיים ובמשימות הנדרשות להשגת היעדים האסטרטגיים.

במילים פשוטות, חשיבה אסטרטגית מתמקדת בבסיס ובכיוון הכללי, בעוד התכנון האסטרטגי מתמקד בתרגום החשיבה האסטרטגית לדרכי פעולה מעשיות, והחשיבה הטקטית מתמקדת בביצוע הצעדים להשגת היעדים.

חשיבה אסטרטגית ארגונית

תהליך החשיבה האסטרטגית הארגונית נועד לגבש מפה אסטרטגית מקיפה שתפקידה לחבר בין הזהות והחזון של הארגון עם יכולותיו ונכסיו, לבין הסביבה שבה הארגון פועל והיעדים שרוצים להשיג. באמצעות חשיבה אסטרטגית ניתן להשיג מטרות ארגוניות רבות ומגוונות כגון:

  • זיהוי הזדמנויות כמו שווקים חדשים, פיתוח מוצר/שירות חדש, מיזוגים ורכישות במטרה להשיג צמיחה והתרחבות.
  • ייעול תהליכים, קיצוץ עלויות, תמחור משופר והגדלת נתח שוק לצורך שיפור רווחיות.
  • בניית יתרון תחרותי ובידול ממתחרים.
  • ניהול סיכונים אפקטיבי לבניית חוסן ארגוני ולזיהוי איומים וסיכונים פוטנציאליים כדי לפתח תוכניות מגירה.

כלים מעשיים לשיפור חשיבה אסטרטגית

כדי לשפר את כישורי החשיבה האסטרטגית בארגון ישנם כלים מעשיים שיכולים לסייע בכך:

  • יצירת זמן לחשיבה – מומלץ להקצות זמן לחשיבה אסטרטגית מעמיקה, ויש לאפשר לתהליך החשיבה להתפתח בחופשיות וללא הפרעות כדי לבחון את הנושא בזוויות שונות ולהסיק תובנות.
  • שאילת שאלות אסטרטגיות – יש לשאול שאלות אסטרטגיות לניתוח והבנת תרחישים שונים, הגדרת יעדים ברי השגה, קביעת הנחות יסוד, בדיקת מתחרים, השלכות בטווח הארוך ועוד.
  • קבלת החלטות מושכלות – מטרת התהליך היא לקבל החלטות טובות ומושכלות יותר, לכן חשוב לאסוף מידע עדכני רלוונטי, להעריך חלופות, להשתמש במודלים יעילים כמו SWOT ו-PESTEL, לזהות איומים פוטנציאליים (ניהול סיכונים) ולנתח עלות מול תועלת.
  • בניית תהליך חשיבה אסטרטגי - חשוב ליצור מסגרת לחשיבה האסטרטגית בארגון כדי לייעל את התהליך ולהשיג את היעדים, לכן יש להגדיר היטב את הנושאים והיעדים, לאסוף מידע ולנתח אותו, להקפיד על סיעור מוחות, לבצע הערכת חלופות, לנתח תוצאות ולהפיק לקחים לעתיד.

תואר שני במנהל עסקים בהקניית כלים לחשיבה אסטרטגית

הדרך היעילה ביותר לרכוש ולפתח את כישורי החשיבה האסטרטגית היא באמצעות לימודי תואר שני במנהל עסקים. התואר השני והיוקרתי במנהל עסקים מכשיר את הבוגרים לתפקידי מפתח וניהול בארגונים ובעסקים מובילים, ובמהלך הלימודים הסטודנטים משתתפים בקורסים רלוונטיים לשיפור כישורי החשיבה האסטרטגית, פיתוח יצירתיות וקבלת החלטות, כגון:

  • קורס ניהול חדשנות – הקורס עוסק בתהליך קידום חדשנות בארגון בעידן הדיגיטלי העכשווי, ומקנה ידע וכלים בהפיכת תהליך החדשנות בארגון לחלק בלתי נפרד מהעבודה השוטפת.
  • קורס משחק עסקים מתקדם א' + ב' – הקורס עוסק בתהליכי קבלת החלטות בארגון הפועל בתחרות גבוהה, והסטודנטים מתנסים בעבודת צוות ניהולי, קבלת החלטות, פיתוח אסטרטגיה שיווקית ועסקית, יישום האסטרטגיה והתמודדות נכונה בשוק התחרותי.
  • קורס יזמות טכנולוגית ותוכנית עסקית – הקורס עוסק בתחום החם של יזמות טכנולוגית במאה ה-21, והסטודנטים לומדים כיצד להכין תוכנית עסקית מפורטת, לנתח הזדמנויות וסיכונים, להפוך רעיון עסקי למיזם מצליח ועוד.
מתעניינים?
* בשליחת טופס זה אני מאשר/ת לחזור אליי עם מידע נוסף בתחום הלימודים. עוד >> *הנני מאשר/ת לחזור אליי עם מידע נוסף בתחום הלימודים, ומסכים/ה כי המוסד יפנה אליי באמצעי הפרסום הדיגיטליים וכן בשיחת טלפון למספר הטלפון שלי במטרה להתקשר עמי בעסקה, גם אם מספר הטלפון שלי רשום במאגר להגבלת פניות שיווקיות של הרשות להגנת הצרכן, ומבלי שהסכמה זו תעיד על הסכמה מצדי לביצוע עסקה עם המוסד.



לפרטים ופגישת ייעוץ חינם
מתעניינים?
* בשליחת טופס זה אני מאשר/ת לחזור אליי עם מידע נוסף בתחום הלימודים. עוד >> *הנני מאשר/ת לחזור אליי עם מידע נוסף בתחום הלימודים, ומסכים/ה כי המוסד יפנה אליי באמצעי הפרסום הדיגיטליים וכן בשיחת טלפון למספר הטלפון שלי במטרה להתקשר עמי בעסקה, גם אם מספר הטלפון שלי רשום במאגר להגבלת פניות שיווקיות של הרשות להגנת הצרכן, ומבלי שהסכמה זו תעיד על הסכמה מצדי לביצוע עסקה עם המוסד.

כניסת סטודנט כניסת מרצה