מאמרים בנושא ניהול >> איך להיות יזם?

איך להיות יזם?

מה באמת צריך כדי להיות יזם מצליח? כיצד תואר ראשון במנהל עסקים יכול לסייע לך להיות יזם? מה החשיבות של היזמים לצמיחה כלכלית ולשינוי חברתי? אם גם אתה מעוניין להצליח כיזם בתחומים שונים כמו הייטק, נדל"ן, קולינריה וכד' – כתבה זו נועדה עבורך וננסה לענות על כל השאלות.

יזמות היא הליך דינמי להקמת ולניהול מיזם חדש, ובתחום הכלכלה היזמות היא הליך להקמת מיזם עסקי חדש או הקמת נישת פעילות חדשה בתוך ארגון קיים, על מנת לתרגם ולהוציא לפועל המצאה או טכנולוגיה למוצרים או שירותים חדשים, בעלי ערך וביקוש.

רבים מהישראלים משוכנעים כי יזמות היא עניין של מזל, אך בפועל יזם מצליח לא נשען רק על מזלו מאחר שיש לו אוריינטציה עסקית והוא מקים ומנהל את המיזם החדש לאחר תכנון קפדני, מחקרי שוק מעמיקים, רכישת ידע רלוונטי, שימוש מושכל במאגרי מידע והרבה מאוד עבודה קשה. לכן, אם אתה רוצה להיות יזם חשוב שתרכוש כלים מקצועיים וידע עדכני.

מהי יזמות?

מקור המילה יזם הוא בשפה הצרפתית (Entrepreneur), ובעבר היה מקובל לכנות יזמים כהרפתקנים. ליזמים יש תרומה חשובה לצמיחה כלכלית, ליצירת מקומות עבודה ולשינויים חברתיים, ומחקרים רבים כבר הוכיחו כי יזמות מהווה גורם מרכזי ומשמעותי בהתפתחות כלכלית של מדינות ובצמיחה ושגשוג של ארגונים גדולים ומובילים.

במקרים רבים קושרים יזמות להקמת סטארט-אפים חדשים בתעשיית ההייטק, אך יזמות עוסקת גם בהוצאה לפועל של מיזמים חדשים ובעלי ערך בתחומים אחרים. למעשה, ניתן להיות יזם במגוון רחב של תחומים ובהם נדל"ן, רפואה, אפליקציות, משחקים (משחקי מחשב, משחקי קופסה וכד'), קולינריה, תרבות, ספורט, איכות הסביבה ועוד.

חשוב לציין כי יזמות עסקית מבוססת על הוצאה לפועל של מכלול פעולות כדי להקים את המיזם העסקי, לכן היזם עוסק בפעולות כמו תכנון קפדני, גיבוש אסטרטגיה ובניית תוכנית עסקית מפורטת, ניהול המיזם, זיהוי הזדמנויות, ניתוח נתונים, הערכת סיכונים, בדיקת היתכנות כלכלית, השגת וגיוס המימון, ניהול משאבים, קבלת אישורים ורישום פטנטים בהתאם לצורך, גיוס עובדים וכו'.

תכונות נדרשות ליזם מצליח

אם ברצונך להיות יזם מצליח בישראל ו/או בחו"ל יש תכונות נדרשות שיסייעו לך להצליח עם המיזם העסקי. התכונות החשובות ביותר כדי להיות יזם מצליח הן:

אופי יזמי – יזם נאלץ להתמודד עם אתגרים רבים ומורכבים, הוא אינו יושב רגל על רגל ועליו לנהוג בפיקחות וחוכמה, לזהות הזדמנויות, להיות יצירתי, לקבל החלטות אמיצות, לרכוש ידע, השכלה וכלים ובנוסף עליו להתמודד היטב עם לחצים רבים, לשאוף להצלחה, להפגין גמישות בעת הצורך ולהתמיד בדרכו.

זיהוי צרכים והזדמנויות – יזם מצליח יודע לזהות צרכים והזדמנויות הנקרות על דרכו, כלומר עליו לזהות נכון מה הלקוחות הפוטנציאליים מחפשים וכמה הם מוכנים לשלם תמורת הפתרון. כך לדוגמה, היזמים שייסדו את אפליקציית הניווט WAZE זיהו כי קיים צורך במפה דיגיטלית בשילוב מידע עדכני ובזמן אמת על תנאי הדרך והנהיגה, כלומר האפליקציה מספקת ערך מוסף וחשוב עבור המשתמשים.

נחישות, התמדה ואחריות – כל יזם מתמודד עם שלל אתגרים ובעיות בדרכו להקמת המיזם, וכדי להצליח עליו להתמיד בדרכו, להיות נחוש בדרכו וחדור מטרה, ועליו לקחת אחריות על מכלול הפעולות שיש לבצע ולנהל לצורך הקמת והצלחת המיזם.

מימון וניהול כספים – היזם עומד בראש המיזם העסקי לכן עליו להשיג מימון להקמתו. בנוסף הוא נדרש לנהל בקפידה את הכספים כדי להבטיח את הצלחת המיזם, במיוחד אם הוא מגייס הון ממשקיעים, קרנות והלוואות, מאחר שעליו לדווח על הוצאות והכנות בשקיפות ולהוכיח יכולות ניהול מבחינה כספית.

אומץ והעזה – האדם חייב להיות אמיץ ולהעז בתהליך קבלת ההחלטות, מאחר שלא פעם עליו לקבל החלטה אמיצה, לעיתים כנגד עצה ודעות של אחרים, לכן הוא נדרש לקחת סיכונים מחושבים.

ללמוד מכישלונות של אחרים – אחת מהתכונות החשובות של יזמים היא ללמוד מכישלונות של אחרים, לכן היזם נדרש לנתח כישלונות של מיזמים דומים יחסית כדי להפיק לקחים ותובנות ולהימנע מטעויות ומפעולות העלולות לסכן את הצלחת המיזם שלו.

כלים מעשיים ליזם המתחיל

כיזם מתחיל עליך לרכוש ידע, השכלה וכלים שיסייעו לך להקים ולנהל את המיזם העסקי. כדי לרכוש כלים מעשיים שיסייעו לך מומלץ ליישם את הטיפים הבאים:

  • קריאת ספרים וכתבות בתחום היזמות, הן של יזמים שהצליחו בגדול והן של חוקרים, יועצים ומומחים בתחום היזמות. כדאי לך לקרוא ספרים כמו "משולש הכסף" של רועי ראובן ויניב ארביב, "יזם יזמות הזדמנות" של פדרו נואנו, "מבוא ליזמות" של בן הורוביץ ועוד.
  • מומלץ להשתתף במפגשי נטוורקינג כדי ליצור קשרים טובים עם יזמים אחרים, לרכוש ידע, ללמוד מאחרים ולפתח שיתופי פעולה למיזמים משותפים עתידיים.
  • קידום המיזם העסקי באמצעות חשיפה והגברת המודעות למיזם ברשתות החברתיות המובילות (פייסבוק, אינסטגרם, טיק טוק, יוטיוב, לינקדאין ועוד), ובנוסף חשוב לרכוש ידע ולהכיר כלים טכנולוגיים מתקדמים לשיווק דיגיטלי.

ידע זה כוח ליזם המתחיל

יזם מתחיל מתמודד עם מצבים של חוסר ודאות ועליו לנווט את דרכו בערפל, לקבל החלטות מהירות, לתכנן לטווח הארוך, להיות ממוקד, לזהות הזדמנויות ולהשתמש באופן מושכל בכסף. לכן, יזם מתחיל חייב לרכוש ידע וכלים הקשורים ליזמות, ניהול עסקים, חשבונאות בסיסית, בניית תוכנית עסקית, שיווק דיגיטלי, מימון ועוד.

כדי לרכוש את הידע הנדרש להיות יזם מצליח כדאי ללמוד תואר ראשון במנהל עסקים, מאחר שבמסגרת מסלול הלימודים רוכשים ידע מקיף ורב תחומי בתחומים כמו ניהול פיננסי, כלכלה, חשבונאות פיננסית וניהולית, מימון, שיווק, ניהול משאבי אנוש, ניהול ותכנון אסטרטגי, רגולציה, מיסוי, אתיקה, התנהגות צרכנים בעידן הדיגיטלי, יזמות טכנולוגית ועוד.

במסגרת הלימודים לתואר ראשון במנהל עסקים הסטודנטים בוחרים מסלול התמחות, ובמרכז האקדמי שערי מדע ומשפט ניתן לבחור התמחות בנושאים הבאים:

  • חשבונאות.
  • יזמות, שיווק ודיגיטל.
  • יזמות, פיננסים ושוק ההון.

כלומר, הלימודים באקדמיה מאפשרים לסטודנטים לרכוש ידע עדכני בתחומי היזמות, ובמסגרת הלימודים במחלקה לומדים קורסים מתקדמים המסייעים ליזם המתחיל כמו ניהול אסטרטגי בעידן הדיגיטל, יזמות והובלת שינויים במרחב הציבורי, ניהול תקציב וכו'. הקורסים מעניקים ידע מעמיק ועדכני ובמסגרתם רוכשים כלים מתקדמים וניסיון מעשי, לכן התואר האקדמי מעניק יתרון משמעותי ליזמים המתחילים, והם לרוב מצליחים בהקמת ובניהול המיזם העסקי שלהם בגלל הידע, המיומנויות והכלים שהם רכשו במהלך הלימודים.

סיכום

בשורה התחתונה, ישראלים רבים מעוניינים לעסוק ביזמות, אך הדרך להצלחת המיזם העסקי מתחילה ברכישת ידע ולימודים אקדמיים, והצלחת היזם תלויה בין היתר ביכולות כמו התמדה, קבלת החלטות, ניתוח נתונים, שאפתנות, ביטחון עצמי ועבודה קשה.

הדרך הנכונה והבטוחה להיות יזם מתחילה בלימודי מנהל עסקים לתואר ראשון. הירשם עכשיו ללימודי מנהל עסקים במרכז האקדמי שערי מדע ומשפט, ותוכל גם אתה לצאת לדרך חדשה בתחום היזמות ולהקים ולנהל מיזמים עסקיים מצליחים.

מתעניינים?
* בשליחת טופס זה אני מאשר/ת לחזור אליי עם מידע נוסף בתחום הלימודים. עוד >> *הנני מאשר/ת לחזור אליי עם מידע נוסף בתחום הלימודים, ומסכים/ה כי המוסד יפנה אליי באמצעי הפרסום הדיגיטליים וכן בשיחת טלפון למספר הטלפון שלי במטרה להתקשר עמי בעסקה, גם אם מספר הטלפון שלי רשום במאגר להגבלת פניות שיווקיות של הרשות להגנת הצרכן, ומבלי שהסכמה זו תעיד על הסכמה מצדי לביצוע עסקה עם המוסד.



מתעניינים?
* בשליחת טופס זה אני מאשר/ת לחזור אליי עם מידע נוסף בתחום הלימודים. עוד >> *הנני מאשר/ת לחזור אליי עם מידע נוסף בתחום הלימודים, ומסכים/ה כי המוסד יפנה אליי באמצעי הפרסום הדיגיטליים וכן בשיחת טלפון למספר הטלפון שלי במטרה להתקשר עמי בעסקה, גם אם מספר הטלפון שלי רשום במאגר להגבלת פניות שיווקיות של הרשות להגנת הצרכן, ומבלי שהסכמה זו תעיד על הסכמה מצדי לביצוע עסקה עם המוסד.

כניסת סטודנט כניסת מרצה